به گزارش همشهری آنلاین، از حدود یک سال پیش، نهادهای مختلف که هر یک از جنبهای خاص در ارتباط با حوزه هوش مصنوعی هستند، تلاش کردهاند که در ابتدا یک سند بالادستی برای توسعه و قانونمندی این فناوری مفید و در عین حال سرکش تدوین کنند. همچنین هوش مصنوعی از آنجا که در جزئیات همچنان ناشناخته است، نیازمند نوع خاصی از تنظیمگری است.
بهعبارت دیگر، رگولیشن این حوزه بهگونهای باید تدوین شود که ضمن تأکید بر توسعه فراگیر و همگام با دنیا، مانع از خسارتهای احتمالی این فناوری به انسان، فناوریهای دیگر، محیطزیست و حکمرانی کشورها شود.
راهبری پروژههای پیشران
علیرضا خاکدامن، مشاور معاون علمی و فناوری رئیسجمهور و مدیرکل حوزه ریاست معاونت علمی در گفتوگو با همشهری میگوید: «به مقام معظم رهبری و رئیسجمهور پیشنهاد دادیم که برای پیشبرد کار به یک شورای فرادستگاهی نیاز است تا هماهنگیهای لازم در زمینه هوش مصنوعی صورت بگیرد.»
بهگفته خاکدامن، بنابراین «شورای ملی راهبری و مرکز ملی هوش مصنوعی» قرار است چند پروژه پیشران ملی که میتواند جایگاه کشور را در حوزه کاربرد ارتقای جدی دهد و به زندگی مردم متصل شود، تعریف و راهبری کند.
بیشتر بخوانید:
تصاویر | این خودروهای تویوتا را تاکنون ندیدهاید!
او همچنین در پاسخ به این پرسش که پیشبینی شما از نخستین جلسه این شورا چه زمانی خواهد بود، با اشاره به تلاش برای تدوین آییننامهها میگوید: «انشاءالله تا ۲ماه آینده آماده برگزاری نخستین جلسه خواهیم بود.»
تلاش، همگام با دنیا
مشاور معاون علمی و فناوری رئیسجمهور و مدیرکل حوزه ریاست معاونت علمی میگوید: «موج هوش مصنوعی با شدت بالایی در حال پیشروی است و اگر تا ۲سال آینده تلاشهای خود را به ثمر نرسانیم، ممکن است حاکمیت کشور در زمینه هوش مصنوعی با چالش مواجه شود.»
خاکدامن با اشاره به اینکه در تولید علم هوش مصنوعی در دنیا در رتبه۱۸ و در منطقه در رتبه۲ قرار داریم، ادامه میدهد: «اکنون ۲۰۰شرکت دانش بنیان در حوزه هوش مصنوعی فعالیت میکنند و حدود ۲هزار دانشجوی تحصیلات تکمیلی در هر سال در این رشته مشغول هستند. با این حال، به لحاظ کاربرد هوش مصنوعی در کشور در جایگاه ۷۵ دنیا قرار داریم.»
بیشتر بخوانید:
بهگفته او «درواقع شاهد یک فاصله معنادار بین توانمندی دانشمندان کشور و بین کاربردهای هوش مصنوعی در زندگی مردم هستیم. این در حالی است که کشورهایی چون هند، چین، کره، رژیم صهیونیستی و بسیاری دیگر در حال سرمایهگذاریهای چنددهمیلیارد دلاری در این حوزه هستند که اگر تلاش نکنیم از آنها عقب میمانیم.»
هماهنگی و همافزایی
آنگونه که در حکم ابراهیم رئیسی خطاب به روحالله دهقانی، معاون علمی و فناوری او آمده، هدف از تشکیل «شورای ملی راهبری و مرکز ملی هوش مصنوعی» ایجاد هماهنگی و همافزایی دستگاههای ذیربط و کنشگران پیشران در حوزه هوش مصنوعی عنوان شده است.
این در حالی است که ایجاد زنجیره کامل و پایدار چرخه ایده تا ثروت (بازار) در هوش مصنوعی، استفاده از فرصت جهشی هوش مصنوعی برای پیشرفت اقتصادی کشور و برنامهریزی برای ایجاد زیرساختها و توانمندیهای فناورانه داخلی بهمنظور دستیابی به مرجعیت علمی و تحریمناپذیری، از انتظارات رئیسجمهور از این شورا عنوان شده است.
تأکید بر پرورش سرمایه انسانی
همچنین در بخش دیگری از این حکم بر تلاش برای دستیابی به جایگاه پیشتاز و پایدار در میان کشورهای جهان، شناسایی، پرورش و شکوفاسازی سرمایه انسانی نخبه در حوزه هوش مصنوعی با بهرهگیری از ظرفیت جامعه علمی کشور اعم از دانشگاهها، پژوهشگاهها، اندیشکدهها و شرکتهای دانشبنیان تأکید شده است.
بیشتر بخوانید:
ریاست شورا که حسب مورد در حضور رئیسجمهور یا معاون علمی رئیسجمهور تشکیل جلسه خواهد داد با رئیسجمهور یا معاون علمی رئیسجمهور است و دبیر شورا و رئیس مرکز ملی هوش مصنوعی هم به پیشنهاد معاون علمی رئیسجمهور و با حکم رئیسجمهور تعیین میشود.
نظر شما